Alles wat je moet weten over fauteuils

Geplaatst op 28-05-2022

Categorie: Huis, tuin en wonen

Het klassieke zitmeubel voor gezellige uurtjes voor de televisie: de fauteuil. In bijna geen enkele woonkamer ontbreekt het. Maar wist je dat er heel veel, heel verschillende soorten fauteuils zijn? We hebben alles op een rijtje gezet wat je moet weten over het onderwerp.

Een beetje geschiedenis van de fauteuil

In typisch spraakgebruik zijn fauteuils zitmeubels die bijzonder comfortabel gestoffeerd zijn. Ze hebben een relatief lange geschiedenis en sommige modellen werden zelfs bijzonder beroemd: de chaise longue in de rococo-periode, clubfauteuils in art-decostijl en niet te vergeten de cocktailstoelen in de jaren vijftig. Oorspronkelijk was de fauteuil het bijzondere zitmeubel voor de heersende klassen. Alleen keizers en koningen zaten op speciaal gestoffeerde stoelen. Alle anderen moesten het doen met harde houten banken. Pas in de loop van de 16e eeuw vond de gestoffeerde versie van de stoel ook zijn weg naar adellijke huizen en uiteindelijk naar burgerlijke huishoudens.

Ondanks dit alles bleef de fauteuil een statusobject: de materialen, waaronder de kasten, waren lange tijd duur en alleen voorbehouden aan de rijken. Dit veranderde pas naarmate de industrialisatie vorderde, toen meubelen steeds meer in grotere fabrieken en tegen lagere prijzen konden worden vervaardigd. Elke gezellige leeshoek begint bij de juiste fauteuil.

Onderdelen:

De mate van stoffering, het materiaal van de vulling en de hoezen lopen sterk uiteen. Ze zijn afhankelijk van het type fauteuil en de gekozen stijl. Van leer, kunstleer tot wollen stoffen en onderhoudsvriendelijke microvezelhoezen, bijna alles is denkbaar. Van eenvoudig zwart of wit tot kleurrijke patchwork-covers, alle kleuren zijn mogelijk voor een individueel ontwerp.

Stoel variëteit

Het onderscheid tussen "stoel" en "fauteuil" is niet alleen te meten aan het gebruik en de mate van stoffering. In Oostenrijk zijn ongestoffeerde zitmeubelen ook een fauteuil, net zoals het in het Nederlands een stoel is.

De meubels die in Duitsland fauteuils worden genoemd, zijn daarentegen meestal bedoeld om comfortabel in de woonkamer te zitten, ze staan ​​slechts zeer zelden aan de eettafel. Terwijl stoelen niet of slechts zeer weinig gestoffeerd zijn, zijn fauteuils in ieder geval gestoffeerd op de zitting en rugleuning, meestal ook op de armleuningen. Ze nodigen je echter altijd uit om achterover te leunen en te ontspannen!

Inmiddels zijn er een groot aantal praktische en mooie fauteuils. Ontspanning en comfortabel zitten staat bij bijna iedereen voorop. ligstoel

Relaxfauteuils zijn het beste voorbeeld van hoe je kunt ontspannen zonder bank of bank.

Ligstoelen

Ontspannende ligstoelen zijn gebouwd om dicht bij het lichaam te staan, vergelijkbaar met fauteuils, maar in dit geval zijn ze al gevormd om uit te rekken. Aan de klassieke zithouding wordt hier niet eens gedacht, achterover leunen en voeten omhoog is hier aan de orde van de dag!

Slaapstoelen zijn perfect voor u als u extra ruimte voor gasten wilt in de kleine woonkamer.

Vleugelstoel

Vleugelstoelen zijn de moderne "klassiekers" die vooral populair zijn in leeshoeken en bij boekenplanken. Het hoofd kan heerlijk tegen de "oren" leunen en daarna helemaal ontspannen in de wereld van boeken duiken.

Tv-fauteuils

Tv-fauteuils zijn de perfecte metgezellen voor bioscoopavonden thuis, en ze zijn niet zo verschillend van relax- en loungestoelen.

zachte vulling
Hoge rugleuning voor optimale hoofdsteun
optioneel: verstelbare voetensteun of kruk